Ο πανικός –σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνον επίπεδο– που δημιουργήθηκε από τα σενάρια για δήθεν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα.
Γιατί φάνηκε ότι το σενάριο αυτό δεν θα ήταν καταστροφικό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Έγινε κατανοητό ότι αν η Ελλάδα «πέσει» θα πάρει μαζί της και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Συμφέρει, άραγε, κανέναν αυτό;
Εκτός, ίσως, από ορισμένους κερδοσκόπους, η απάντηση είναι όχι.
Ας δούμε, λοιπόν, ξεκάθαρα την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα οφείλει να «σηκώσει το κεφάλι» και να ξεφύγει από την μεμψιμοιρία.
Με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε), οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να επιτύχουν μια μίνιμουμ συνεννόηση για να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια «αχτίδα φωτός». Έχει ανάγκη από ελπίδα. Ας αποδείξει, έστω και την ύστατη ώρα, το καταρρέον πολιτικό σύστημα ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
1) Τα σενάρια καταστροφολογίας προέρχονται απο αυτούς που εχουν δημιουργήσει την κρίση και ναι αφορά όλο το ευρωπαικό οικονομικό νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα(το οποιο τρεμει συθέμελα)!
ΑπάντησηΔιαγραφή2)Φυσικά μια πτώχευση της Ελλάδας θα παρασύρει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης προκαλώντας αυτό που ονομάζουν οι οικονομολόγοι financial domino...φτάνοντας μεχρι και τον τελικό αποδέκτη της κρίσης, την Αμερική.
3)Ευχολόγια του τύπου πρεπει να σηκώσουμε κεφάλι και να φύγουμε απο την κατάσταση λέγονται εκ του ασφαλούς και δεν προσδίδουν κανένα σχέδιο εξόδου από την υπαρκτή κριση η οποία πέρνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις.
4)Όποια κυβέρνηση (οικουμενική κατά πάσα πιθανότητα)και αν προέλθει από εκλογές που δεν είναι και πολύ μακρυά θα έχει να ακολουθήσει 2 δρόμους...α)την πολιτική του μνημονίου με μια πίο light έκδοση (για αρχή τουλάχιστον),η οποία και παλι θα κινείται στα πλαίσια του νεοφιλελευερισμού και της αντιλαικής πολιτικής ετσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τις τράπεζες και τους δανειστές μας , με όποια αποτελέσματα έχει αυτό για τον λαό ή β)να ακολουθήσει μια φιλολαική πολιτική εξόδου απο το μνημόνιο.
Στην πρώτη περίπτωση γνωρίζουμε και βιώνουμε σε καθημερινή βάση τα αποτελέσματα.
Η δεύτερη (που δεν ακούγεται φυσικά απο ΜΜΕ)χρίζει ανάλυσης.Για παράδειγμα μια εξοδος από το μνημόνιο ισως από μόνη της αποτελεί ένα καταστροφικό σεναριο για την οικονομία.
Η επιστροφή στην δραχμή και αυτή θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα σαν πολιτική σταση από μονη της.
Αλλά ας δούμε λιγο πιο λογικά τα πράγματα...
Πρώτα χρειαζόμαστε την έξοδο από το μνημόνιο , την φυγή του Δ.Ν.Τ και της τρόικας...
Αυτό φυσικά δεν θα αρέσει στους ευρωπαίους που ειτε με την θέληση τους είτε όχι θα πρέπει να βγούμε και από την οικονομική ευρωζώνη...και επιστροφή στην δραχμή...
το σημαντικότερο όμως από όλα ειναι η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ..αυτό γίνεται με κύρηξη του ως απεχθές (παρόμοια παραδείγματα μπορείτε να βρείτε στην Αργεντινή , το Εκουαδόρ .... Τισ Η.Π.Α!!!!!)...Η συνέχεια με μια σειρά άλλων μέτρων που θα κατωχυρώνουν την εθνική κυριαρχία, τον δημόσιομο πλούτο , τα ορυκτά της χώρας που η εκμετάλευση θα αφορά το λάο και όχι το ξένο κεφάλαιο και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε κοινωνικές παροχές και όχι στην αποπληρωμή του χρέους, η εθνικοποίηση όλων των τραπεζών κάτω από τον έλεγχο των εργατών,η δήμευση περουσιακών στοιχείων όλων όσων εμπλέκονται στην δημιουργία της κρίσης αλλά και η δίκη τους για εθνική προδοσία και πολλα άλλα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ουσιαστική ανάπτυξη και όχι την νεοφιλελευθερη και καπιταλιστική ανάπτυξη....αυτα για την ώρα....
Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι λύση. Με δυο, απλά, λόγια, σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή θα σήμαινε ότι κάθε έλληνας που διαθέτει 100 ευρώ θα έμενε με 40.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η Ελλάδα δεν στείλει τα σωστά μηνύματα σε αγορές, ΔΝΤ και Ε.Ε.(αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της χάραξης μιας κοινής εθνικής γραμμής, όπως έγινε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία) η κατάσταση θα χειροτερέψει.