Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ο αμετανόητος Α. Σαμαράς και το Σκοπιανό



Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή «όχι σε παράγωγα του ονόματος Μακεδονία» στο Σκοπιανό.

Τα αποτελέσματα γνωστά: έπεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, χάθηκε η ευκαιρία να ονομαστούν τα Σκόπια «Σλαβομακεδονία», «Nova Macedonia» ή κάτι παρόμοιο και, τελικά, αυτό που πετύχαμε ήταν να εδραιωθεί (ανεπίσημα μεν, σε όλο τον κόσμο δε) η ονομασία «Μακεδονία» (μην γελιόμαστε ότι υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που αποκαλεί τα Σκόπια FYROM – αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση).

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον «Τύπο της Κυριακής» (4/9/2011) εμφανίζεται αμετανόητος για την εποχή εκείνη εξαιτίας της οποία αναγκάστηκε «να περπατήσει στην ‘πολιτική έρημο’, όπως έχει πει ο ίδιος.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει πρωθυπουργός «θα εξακολουθήσει να κρατά την ίδια πολιτική»...(!)

Επιστροφή στον «ανένδοτο αγώνα» του ’90 δηλαδή!

Πράγματι, αυτές οι «εθνικό-πατριωτικές» θέσεις, μπορεί να έχουν απήχηση σε μεγάλο μέρος της εκλογικής πελατείας του κ. Σαμαρά. Το ερώτημα είναι ένα, όμως: Είναι ρεαλιστικές;

Και αν δεν ήταν ρεαλιστικές κατά τη δεκαετία του ’90, πόσο μάλλον σήμερα, με μια Ελλάδα αδύναμη και υπόλογη στο ΔΝΤ και στους δανειστές της.

Φυσικά και η χώρα μας δεν πρέπει να «σκύψει το κεφάλι». Σε μία διαπραγμάτευση, όμως, και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει τις υποχωρήσεις της, δεχόμενη τη σύνθετη ονομασία. Τώρα είναι η σειρά των Σκοπίων.

Τη σωστή αυτή πολιτική ακολούθησε και η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά γίνονται απλά για να «χαϊδέψουν τ’ αφτιά» των ψηφοφόρων του...

3 σχόλια:

  1. Εχεις αδικο, μακεδωνια ειναι μια και ελληνικη. Επισης οτι εχεις αδικο το αποδικνιη η ιδια η ΦΥΡΟΜ. Με την εμμονη της, ενω ολα ηταν υπερ μας, καταφερε και ολοι την αποκαλουν Μακεδωνια.
    Αυτο το θεμα για μενα ηταν/ειναι το μονο σωστο που επραξε ο σαμαρας κατα τα αλλα ειναι πολυ "λιγος" για να μην πω κατι χειρωτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το Blog αυτο ειναι sponsored by Bakoyanni? xaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Blog αυτό δεν είναι sponsored by κανέναν, είναι απλά τόπος κατάθεσης προσωπικής γνώμης –κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι όχι. Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική, αλλά μια ονομασία με έναν απλό γεωγραφικό προσδιορισμό είναι πλέον η μοναδική ρεαλιστική λύση του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή