Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η αλήθεια είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση: Θα τολμήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα;



Βλέπουμε το σημερινό πολιτικό σύστημα να καταρρέει, μέρα με τη μέρα, γιατί κανείς από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμά να πει την αλήθεια.

Το μεν ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν», εγκλωβίστηκε στην ατολμία του και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις επί μήνες, έφερε το μνημόνιο χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, προχώρησε μόνο τα «εύκολα» μέτρα (κάθετες περικοπές μισθών και συντάξεων) και ύστερα... τίποτα.

Η δε Νέα Δημοκρατία, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρίσιμη κατάσταση της χώρας, ακολουθεί την –δοκιμασμένη, αλλά ξοφλημένη– τακτική που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (μεταμφιεσμένα «λεφτά υπάρχουν»), δέσμια ενός ξεπερασμένου κομματισμού με μοναδικό εμφανή στόχο την κατάληψη της εξουσίας, με κάθε κόστος (χαρακτηριστική η δήλωση Σαμαρά –μετά τα πισωγυρίσματα «συναινώ, δεν συναινώ» – ότι όταν λέει όχι, εννοεί όχι, όπως έκανε και κατά την δεκαετία του ’90).

Η ξεροκεφαλιά, όμως, δεν είναι πολιτική.

Ούτε είναι πολιτική το «χάιδεμα» των αυτιών των πολιτών.

Ο κόσμος, δικαιολογημένα έχει αγανακτήσει κι έχει βγει στους δρόμους. Είναι ο μόνος τρόπος που του έμεινε να διαμαρτυρηθεί και να δηλώσει «ως εδώ».

Γιατί, όμως, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμάει να πει την αλήθεια;

Ότι, δηλαδή, εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν εναλλακτικές. (Τα όποια περιθώρια ελιγμών υπήρχαν εξανεμίστηκαν από την ανικανότητα της κυβέρνησης).

Σήμερα υπάρχουν δύο εναλλακτικές: Ή επιτυγχάνεται μια ουσιαστική συνεννόηση σε πέντε βασικά πράγματα και η χώρα –παρουσιάζοντας ένα κοινό, εθνικό μέτωπο– πολεμά για την επιβίωσή της εντός της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ (γιατί η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι μονόδρομος για την Ελλάδα) ή ακολουθείται ο δρόμος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ (και μετά... το χάος).

Φυσικά και (όπως αποδεικνύεται καθημερινά) το μνημόνιο δεν είναι το σωστό «φάρμακο» και χρειάζεται βελτιώσεις, όμως είναι το μοναδικό.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό η κατάρρευση του ήδη χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος θα είναι το λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου