Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Θετικοί ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, αρνητική η Αριστερά

Του Παναγη Γαλιατσατου, Καθημερινή 15/3/2011

Οι διαχωριστικές γραμμές αναβίωσαν στα μικρότερα κόμματα με αφορμή την αξιολόγηση του αποτελέσματος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία το υποδέχτηκαν θετικά, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε μάλιστα άμεσα ανασχηματισμό, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την πρόταση να θεσπιστεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για αποφάσεις που θα αφορούν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και θα έχουν ορίζοντα το 2015.

Αρνητική ήταν η αντίδραση της Αριστεράς, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για αντιδραστικότατη συμφωνία, τον ΣΥΝ να υποστηρίζει ότι τα οφέλη είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι και τη Δημοκρατική Αριστερά να ζητεί την απόρριψη του «Συμφώνου για το ευρώ».

Ο κ. Καρατζαφέρης ήταν ο πρώτος που χαιρέτισε τη συμφωνία, τα ξημερώματα του Σαββάτου, λέγοντας ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές». Μίλησε για νέα ευκαιρία και τόνισε ότι το θέμα είναι ποιος θα τη διαχειριστεί, καλώντας ευθέως τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό: «Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος» είπε, ενώ ζήτησε και την απομάκρυνση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στον αντίποδα η γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία αντιδραστικότατη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα: «Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπονται νέα σαρωτικά μέτρα. Από την αρχή ξανά το συνταξιοδοτικό, οι εργασιακές σχέσεις και πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων, ΔΕΗ, ΟΤΕ». Προέβλεψε επίσης ότι η συμφωνία θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Κατά την κ. Παπαρήγα το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον δρόμο της απειθαρχίας, της ανυπακοής, καθώς, «δεν θεωρούμε ότι περιβάλλονται με νομιμότητα οι αποφάσεις αυτές, είτε αφορούν την Ε.Ε., είτε αφορούν την ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας απέρριψε και την άποψη, ότι το αποτέλεσμα ήταν μια ανάσα: «Δεν βλέπουμε αυτές τις ανάσες», είπε και πρόσθεσε: «η επιμήκυνση ήταν αναμενόμενη. Η μείωση των επιτοκίων από το 5 στο 4% ενδεχομένως να είναι θετική, αλλά αν το δει κανείς συνολικά, το ποσό που εξοικονομείται είναι ελάχιστο σε σχέση με τα βάρη που προστίθενται στις πλάτες του ελληνικού λαού». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε μερική και βραχύβια λύση στο πρόβλημα του χρέους. Και ο Φ. Κουβέλης ήταν αρνητικός αν και χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «ανάσα» για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου. Οπως δήλωσε, είναι στοιχεία που από μόνα τους δεν μπορούν δώσουν απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποκρούσει το Σύμφωνο για το Ευρώ.

Μιλώντας χθες στα Χανιά η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «οι αποφάσεις της Παρασκευής δικαιώνουν τις θέσεις που εξέφρασε η Δημοκρατική Συμμαχία, ότι «η Ευρώπη, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, θα μας βοηθήσει». Επανέφερε την πρόταση να χρειάζεται πλειοψηφία 180 βουλευτών «για όσες δεσμεύσεις υπερβαίνουν τη θητεία αυτής της Βουλής» τονίζοντας ότι «η πρόταση αυτή κάνει πράξη την εθνική συνεννόηση». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μιχελάκης απέρριψε πάντως χθες την πρόταση ως αστεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου